HTML

Férfaknak Nőkről...

Útmutató a nőkhöz...Minden férfinak szüksége van egy kis eligazításra a Nők világában. Sokszor hallom a férfiaktól, hogy "nem értem a nőket" "a nők bonyolultak". Hát férfiak most itt a segítség. Mire is vágynak a nők? A blogomból minden kérdésedre megleled a választ.

Friss topikok

Linkblog

Hogyan bátorítsuk a nőket a Linux használatára

2010.05.04. 10:21 Mona 78

 

Hogyan bátorítsuk a nőket a Linux használatára


3. Mit tegyünk és mit ne

Ha ösztönözni akarjuk a nőket a Linux használatára, meg kell tanulnunk, mit tegyünk, s azt is, mit ne tegyünk ezentúl. Ötleteinket "tedd" és "ne tedd" párokban mutatjuk be, mert ez hasznosabb, mintha csak tiltásokat vagy csak ajánlásokat sorolnánk fel. A most következő javaslatok némelyike bántóan kézenfekvőnek tűnhet az olvasó számára, de sokak számára sajnos egyáltalán nem az. Mindegyik javaslat olyan beszélgetéseken alapul, amelyeket a valós életben többször folytattunk olyan emberekkel, akik számára ezek a gondolatok nem voltak nyilvánvalóak. Próbáljuk meg nem elhessegetni ezeket az ötleteket, hiszen élő, hús-vér nők valódi javaslatairól van szó, akiket feltehetően szeretnénk a Linux felé csábítani. E javaslatok többsége a nemektől függetlenül érvényes, s segíthet különböző típusú emberek számára vonzóvá tenni a Linuxot.

3.1. Ne mesélj szexista vicceket

A szexista viccek az első számú eszközei annak, hogy a nőket bármilyen csoportból kiüldözzük, és sokkal gyakoribbak, mintsem a legtöbben gondolnák. Nem egyszer hallottam már, hogy egy férfi azt állította, ő ugyan sosem mesél ilyen vicceket, majd tíz perccel később ugyanez a férfi elsütött egy terhes nőkről vagy a PMS-ről szóló viccet (PMS: premenstruációs szindróma - a ford.). Néha észre sem veszik a férfiak, hogy szexista vicceket mesélnek, pedig a "szőke nős" viccek valójában "buta nő"-viccek. Néha azt az érvet halljuk, hogy nincs baj a szexista viccekkel, ha azok a valóságról szólnak, vagy ha viccesek (kinek viccesek?). Sokan azonban nem veszik észre, hogy a nemekről szóló bármiféle viccek szinte mindig a nőket gúnyolják ki, s a legtöbb nő dühbe gurul ezek hallatán, a kontextustól függetlenül. Az sem javít a helyzeten, ha előbb egy férfiakról szóló szexista viccet mondunk, aztán meg egyet a nőkről.

Érvelhet ugyan a kedves Olvasó azzal, hogy a nőknek nem kellene olyan érzékenyeknek lenniük (én nem fogok ezzel egyetérteni) - de akár annak kellene lenniük, akár nem, ezek a viccek és megjegyzések elriasztják a nőket. Ha nem ez a célod, akkor ne mondj ilyen vicceket. Ha nem vagy benne biztos, hogy szexista-e a vicced, akkor mondj inkább valami mást.

3.2. Tiltakozz a szexista viccek ellen

Ha legközelebb látsz valakit - akár személyesen, akár egy levelezőlistán - , aki a nőkön gúnyolódik, tedd szóvá. Nehéz ezt úgy megtenni, hogy közben ne tennénk magunkat is a gúnyolódás célpontjává, de egy nőnek ez még sokkal nehezebb. Mi, nők, inkább csendben maradunk, ha szexista vicceket hallunk-látunk, mert ha tiltakozunk, azonnal ránk támadnak azzal, hogy túl érzékenyek, idegesek, vagy "feminácik" vagyunk. ("feminazi" - a "feminista" és a "náci" összeolvasztása révén keletkezett szó - a ford.) (Megjegyzés: SOHA ne használd a "femináci" kifejezést! Megfosztja hitelüktől a feministákat, és elbagatellizálja a nácik által elkövetett Holokauszt áldozatait. Gondoljunk bele, milyen nevetséges például Rush Limbaugh-t "hímnemű sovináci"-nak nevezni, s így megérthetjük, miért van olyan erős érzelmi töltése a "femináci" szónak.)

A szexista viccek ellen a humor a legjobb fegyver. Ha például valaki egy levelezőlistán egy nő szakmai eredményeiről szóló levélre azzal válaszol, hogy "És van partnere?", válaszoljunk rá így: "Hű, Jeff, nem csoda, hogy NEKED még nincs". Valahányszor egy nő szexista viccet vagy megjegyzést lát, dühös lesz, mellőzöttnek és lenézettnek érzi magát. Valahányszor azonban azt látja, hogy egy férfi felszólal az ilyen viselkedés ellen, a társaság megbecsült tagjának érzi magát.

3.7. Ne tégy szexuális ajánlatokat a nőknek

Képzelj el egy bárt vagy kocsmát, ami tele van sportrajongókkal: egy olyan játék rajongóival, amit te nem nagyon ismersz vagy szeretsz. Képzeld el, hogy mindannyian magasabbak és erősebbek nálad, olyan nyelven beszélnek, amit csak félig-meddig értesz, és lenéznek mindenkit, aki nem koncentrál teljesen erre a sportágra. Most képzeld el, hogy belépsz ebbe a bárba, s egy pólót viselsz ezzel a felirattal: "Semmilyen sportért nem rajongok". Képzeld csak el egy percre ezt a helyzetet! Hogyan éreznéd magad? Ideges lennél? Ijedt? "Más"-nak éreznéd magad? Olyannak, aki kilóg a sorból?

Lassan kezd valami halvány fogalmad lenni arról, milyen érzés egyedüli nőnek lenni férfiak egy nagy csoportjában.

Ne feledd ezt az ideges érzést, míg a következő bekezdéseket olvasod. Ha azonnal szexuális ajánlatot teszel egy nőnek a helyi linuxos klubban vagy az interneten, úgy fogja érezni, hogy nem része a közösségnek, mintha támadás érné, s mintha a kiközösítést kockáztatná, ha elutasít vagy megbánt téged. Emlékezz rá, hogy ez nem baráti egyenlőségen alapuló szituáció, ahol biztonságban érezhetné magát akkor is, ha elutasít - hiszen a fent említett sportrajongók hatalmas tábora veszi körül. Igyekszik beilleszkedni a csoportba és a részévé válni, s ha letámadod, kiszakítod őt a csoportból s elszigeteled a többiektől. A nők azzal a folytonos félelemmel nőnek fel, hogy a férfiak megtámadják őket, s bármilyen bután hangzik is, de ez határozza meg minden interakciójukat, bármilyen magabiztos vagy világi nőnek tűnnek is a férfiak szemében.

Minden emberi lényhez hasonlóan a nők is szeretnék, ha lennének barátaik, és ha azért becsülnék őket ami a lényegük. Valahányszor egy nő randira hívó e-mailt kap, eszébe juttatják, hogy nem a csoport egyik tagjának tekintik, hanem attól elkülönültnek, a vágy tárgyának, s minden bizonnyal nem egyedül a szakértelme alapján ítélik meg őt.

Nehéz lehet ezt megemészteni, de ne csapj le minden nőre, aki megjelenik egy linuxos rendezvényen, - legalábbis ne azonnal. Minden valószínűség szerint NEM azzal fogod elveszíteni az egyedüli és igaz szerelem egyetlen esélyét, ha nem csapsz le rá azonnal; ellenkező esetben viszont elveszítheted annak a lehetőségét, hogy a Linux-közösség új taggal gyarapodjék. Ha még mindig azt hiszed, hogy elveszted az igazi szerelem lehetőségét, tartsd észben, hogy azok a nők, akik elég bátrak ahhoz, hogy megjelenjenek a helyi linuxos klubban vagy a levelezőlistán, gyakran elsőként teszik meg az ismerkedéshez vezető lépést. Ha azonnal lecsapsz rájuk, azzal csak elijeszted őket, akárcsak a többi nőt, akik szintén érdeklődést mutattak volna a Linux iránt, ha az első nő a csapatban maradt volna.

A fentiek kétszeresen is érvényesek akkor, ha e-mailben vagy IRC-n találkozol nőkkel. Talán azt hiszed, hogy a kérdésed: "Egyedülálló vagy?" rettentő szellemes és behízelgő, de a nő ezt már milliószor hallotta. Ha csak viccelsz, ha már van barátnőd vagy házas vagy - akkor se tedd ezt.

3.8. Viselkedj barátságosan

Ha nem csapnak le ránk, nőkre, akkor - másik végletként - gyakran teljesen ignorálnak bennünket. Ez sem sokkal jobb. Egy csoportban új tagként megjelenő nő ugyanazt akarja, amit egy férfi: szeretnénk, ha örülnének a jöttünknek, kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról akarunk beszélgetni, barátokat akarunk szerezni. Ha egy nő mond valamit, figyelj oda és barátságosan válaszolj neki. Kezdeményezz beszélgetést és keress olyan témát, ami mindkettőtöket érdekel. Ne abból indulj ki, hogy a beszélgetőtársadat - női mivoltából fakadóan - jellegzetes női témák vagy vélemények érdeklik. Inkább nyitott fülekkel hallgasd és figyelj arra, mi az, ami érdekli őt. Nagyon valószínű, hogy a fodrász-, manikűr- és filmtémákon túl nyúlik az érdeklődése, ha már Linuxszal foglalkozik.

Több nőtől is hallottam azt a panaszt, hogy a férfiak egyetlen témája, amiről képesek a nőkkel beszélgetni, az, hogy miért ódzkodnak a nők a számítógépektől. Ez valóban fontos kérdés, de a nők szívesebben beszélgetnének valami másról, s különösen szeretnénk, ha nem idéznék állandóan eszünkbe, milyen "furcsák" vagyunk, amikor először csatlakozunk egy linuxos csoporthoz. Várd meg, amíg kezdi otthonosan érezni magát, mielőtt felhozod ezt a témát - ha már annyira érdekel.

3.9. Ne sajnálkozz azon, hogy kevés a női programozó

Csak akkor hasznos és építő jellegű erről a kérdésről beszélgetni, ha azon nők szempontjából közelíted meg, akik kimaradnak ebből az izgalmas és sok sikerélményt kínáló területből. Szomorú és szánalmas hatást kelt, ha a női programozók hiányáról egy olyan férfi szemszögéből beszélsz, aki szürke szerelmi életét a női programozók hiányával magyarázza. Az ilyen panaszkodás a legjobb módja annak, hogy felbosszantsuk a nőket és elriasszuk őket. Íme, miket gondol magában egy nő, miközben egy férfi sirámait hallgatja arról, milyen kevés a nő ebben a szakmában:

Mint látható, a nők hiányáról való panaszkodás nemcsak unalmas beszédtéma, de növeli az esélyét annak, hogy a jelenlévő nők is elhagyják a társaságot. Semmiképpen sem fogja azt eredményezni, hogy a nőnek kedve támadjon randizni veled.

3.10. Bátorítsd a nőket a programozásra

Ahelyett, hogy a nők hiánya fölött siránkoznál, tégy inkább valamit ellene. Vedd komolyan a nők panaszait (kezdve ezzel a HOGYANnal), olvass tanulmányokat arról, miért kerülik a nők a számítógépeket, a matematikát, és általában a természettudományokat, s keresd a módját, hogyan segíthetnél a nők bátorításában. Légy ösztönző és támogató partnerük, ha mások ezt a témát vitatják meg. Ha van rá lehetőséged, igyekezz nők mellett mentori feladatokat ellátni. A mentor irányít, bátorít és tanácsokkal lát el másokat a tanulmányaik és pályakezdésük során. Nem mindenki alkalmas erre a feladatra, s nehéz összeillő mentort és tanítványt találni, de ha sikerül, látványos eredményekhez vezethet. De ne hidd, hogy a "mentorkodás" a párkeresés egyik módja: a mentor "haszna" egy ilyen kapcsolatból mindössze a tanítványáról rá visszasugárzó dicsőség és az az öröm, hogy láthatja valakinek a fejlődését.

3.11. Ne bámulj és mutogass, ha nők érkeznek a társaságba

Senki sem szereti, ha megbámulják vagy mutogatnak rá. Ugyan miért szeretnék ezt a nők? Sok nő panaszolja, hogy ha belépnek egy helyiségbe, ahol lelkes Linux-felhasználók tartózkodnak, a társalgás hirtelen abbamarad, mindenki megfordul és odanéz, s néhányan még mutogatnak is, mintegy biztosítandó azt, hogy haverjaik is lássák, amit éppen mindenki bámul. Ez megfélemlíti és kellemetlen helyzetbe hozza a nőt, s több, mint elég ahhoz, hogy megfogadja, soha többé nem teszi be ide a lábát.

Mia, egy linuxos nő meséli:

"Sosem foglakoztam azzal, hogy linuxos klubba járjak, de jártam más "kockafejű" rendezvényeken, ahol mindenki felém fordult és rám bámult, amikor beléptem... Olyan érzés volt, mint egy tipikus westernfilm-jelenet: 'az idegen belép a bárba'."

3.13. Ne kezeld a nőket sztereotípiák alapján

Ne gondold, hogy minden nő szeret főzni, varrni, babázni, s csak azért vannak a Linux-klubban vagy a levelezőlistán, mert a barátjuk, fiuk vagy férjük Linuxot használ. Egy barátnőm elmondta, hogy valahányszor elmagyaráznak neki valamit a helyi Linux-klubban, mindig a főzéssel vagy a gyerekneveléssel kapcsolatos analógiákat használnak, mivel azt feltételezik, hogy ezeket a témákat jobban ismeri. Ne gondold, hogy minket nem érdekelnek az autók, a matematika, a harci repülőgépek vagy a robotika. Ne gondold, hogy nem tudjuk, hogyan kell rendszermagot fordítani - ami engem illet, legalább tizenöt nőt ismerek, akik maguk fordítják a rendszermagot a gépükre, s közülük többen rendszermag kódot is írnak. Ha szerencsés vagy, egyikük meg is jelenhet a helyi Linux-klubodban vagy a levelezőlistádon, s jó lenne, ha nem sértenéd meg azzal, hogy szerinted fel sem tudja tenni a Linuxot a gépére. Ne gondold, hogy csak azért kezdett számítógépezni, hogy chateljen vagy üzeneteket küldözgessen. A nők kb. ugyanolyan valószínűséggel káromkodnak, mint a férfiak, úgyhogy ne vágj utólag bocsánatkérő képet, ha egy nő jelenlétében káromkodsz. Ha már olvasta valamelyik rendszermag kódot (nevezetesen az arch/sparc/-ot), akkor nem most találkozott először a "fuck" szóval.

3.14. Bánj a nőkkel normális emberekként

Amennyire lehet, bánj úgy a csoportodban lévő nőkkel, mint normális emberekkel - ugyanis mi is normális emberek vagyunk. Vannak, akik azt mondják: "A nők azt akarják, hogy úgy bánjunk velük, mint más normális emberekkel, de aztán azt kérik, ne mondjunk szőke nős vicceket a jelenlétükben! Hiszen ez ellentmondás!" Nos, ha úgy definiálod a "normális embereket", mint "azok a férfiak, akikkel általában együtt lógok", akkor valóban ellentmondásos a dolog. Ha a "normális emberek" definíciójába beleveszed a nőket is, aztán a normális emberekkel tisztességes és tisztelettudó módon bánsz, akkor a nők sem fognak különleges bánásmódot igényelni.

Ha még mindig bizonytalan vagy a tekintetben, hogyan bánj a nőkkel, próbáld ki a következőt: Légy barátságos, de ne atyáskodó; légy lezser; kezdd úgy a beszélgetést, ahogy rendszerint szoktad; menj tovább, ha vége a társalgásnak. Ha időd nagy részét a férfipopuláció egy nagyon specifikus részhalmazában szoktad tölteni, akkor bizonyos mértékben változtatnod kell a viselkedéseden, de ez éppúgy igaz arra az esetre is, ha egy teljesen más háttérrel rendelkező férfival beszélgetnél. Ha úgy találod, hogy nagymértékű módosításokra szorul a viselkedésed, amennyiben nem akarsz nőket megbántani, akkor érdemes fontolóra venned a viselkedésed gyökeres megváltoztatását. Senkit nem csaphatsz be azzal, hogy nem mesélsz több szexista viccet nők jelenlétében, de továbbra is mesélsz ilyeneket, amikor (azt hiszed) nincsenek nők a közelben.

3.16. Dicsérd meg azt, aki megérdemli

A nőknek átlagosan sokkal kisebb az önbizalmuk, mint a férfiaknak, s önmagukat jóval szigorúbban ítélik meg, mint bárki mást. A dicséretek javítják az önbizalmukat, ami aztán további érdeklődésre sarkallja őket. Ha azt hiszik, hogy ügyetlenek a Linuxhoz, esetleg abba is hagyják az egészet.

Következzen néhány irányelv a dicséret mikéntjéhez:

Szinte biztos, hogy nem szükséges dicsérned a frizuráját, az arcát, az alakját, vagy kedves stílusát. Ha érdekli a Linux, akkor definíció szerint "geek", s talán jobban örülne, ha az intelligenciáját, képességeit, kemény munkáját dicsérnék. Dicsérd meg az első Linux-telepítéséért, a személyre szabott desktopjáért, a legutóbbi összejövetelen feltett okos és érdekes kérdéseiért. Bármi másnak szóló bók alkalmatlan lenne, s szexuális közeledésnek fogja tekinteni (minthogy legtöbbször az is), kényelmetlenül fogja érezni magát és bizalmatlanná válik.

3.18. Kérj fel nőket is előadások tartására

Meglepően könnyen találhatunk ragyogó tudású női programozókat, számítástechnikusokat, akik szívesen jönnek előadást tartani. Ha elmondod nekik, hogy megpróbálod bátorítani a nőket a számítógép-használatra, a legtöbben még szívesebben fogják vállalni a szereplést. Női előadók meghívása talán a legjobb módszer arra, hogy nők is eljöjjenek a rendezvényedre. Így láthatnak egy szerepmodellt, kérdezhetik az előadót a tapasztalatairól, s legalább néhány óráig nem érzik majd úgy, mintha ők lennének az egyetlen nő, akit érdekelnek a számítógépek. Ügyelj arra, hogyha női előadót hívsz meg, jusson el a híre mindenkihez, különösen a nőkhöz.

Egy nőismerősöm azt mondta, úgy vette észre, hogy a helyi Linux-klubban kisebb figyelmet szentelnek a női előadóknak, és udvariatlanabb módon viselkednek velük. Szerinte ennek az lehet az oka, hogy a tagok elutasítják annak a lehetőségét is, hogy az előadó bármit is tudhat, amit ők nem. Figyelj arra, hogy ez ne forduljon elő a meghívott vendégeiddel.

3.19. Ne apró részterületekre koncentrálj

Lehet, hogy téged és a barátaidat tökéletesen kielégít az, ha minden héten ugyanazokról a témákról beszélgettek (a legújabb videokártyák, FPS játékok, robotok), de valamilyen okból kevés nőben van meg az a végtelen érdeklődés az ilyen aprólékos részletek iránt, amit a férfiak e tárgyban mutatnak. Ügyelj arra, hogy ne minden előadód ilyen aprólékos részterületekről beszéljen, vagy mindig a robotika ugyanazon kérdéseit járja körül.

3.22. Könnyítsd meg a rendezvényeidre való eljutást

Ha a következő ötleteket figyelembe veszed, rendszerint mindenki számára vonzóbbak lesznek a rendezvényeid. Igyekezz család- és iskolabarát időpontokra időzíteni, ne késő estére. A találkozó helyszíne biztonságos, jól megvilágított helyen legyen, amelyet könnyen meg lehet közelíteni tömegközlekedési eszközökkel. Ha azt szeretnéd, hogy új tagok is eljöjjenek, egyértelműen jelöld meg a bejáratot, s az legyen könnyen megtalálható. Ha ételt és italt is szolgálsz fel, tedd kicsit változatossá a menüt. Egy nem hivatalos közvélemény-kutatás szerint a nők jobban szeretik a szendvicseket, gyümölcsöt és zöldséget, mint a pizzát. A változatos menü megoldásának egyik lehetősége, ha kínai étteremből hozatsz ételt. Esetleg nem árt a vegetáriánusokra is gondolni. Ha külső helyszíneken is szoktatok találkozókat rendezni, rendezd úgy a dolgokat, hogy az eltérő körülményekkel rendelkező embereknek is vonzó legyen.

3.24. Segíts az újoncoknak a beilleszkedésben

Kérd meg az új tagokat, hogy mutatkozzanak be, s beszélgessetek egy darabig az ő terveikről és érdeklődési körükről. Próbálj ki néha kevésbé hivatalos stílusú találkozókat: a hagyományos "előadó és csendes hallgatóság" formáció helyett legyenek néha szekcióülések, ahol egy-egy kérdést jártok körül, vagy rendezz kerekasztal-beszélgetéseket. Beszéljenek a tagok pár percig a saját projektjeikről, így az újak megtudhatják, kihez forduljanak, ha egy-egy téma érdekli őket. Ha akad köztetek valaki, akit nem zavar, ha idegenek előtt kell beszélnie, kérd meg, hogy legyen házigazdája a találkozónak és üdvözölje az újonnan csatlakozókat - legyen szó akár Linux-klubról, akár levelezőlistáról.

3.25. Ne becsüld le a barátnőket és feleségeket

Sok, Linuxszal vagy programozással foglalkozó nőnek olyan partnere vagy férje van, aki maga is érdeklődik ezen témák iránt. Így aztán sokan azt hiszik, a nőt csak azért érdekli a Linux, mert a barátja vagy férje azt használja. Tény, hogy a nőket néha a barátjuk vezeti be a Linux rejtelmeibe (amitől nem lesz kevésbé értékes vagy fontos az érdeklődésük!), de a gyakoribb eset az, hogy egy nő elkezd érdeklődni a Linux vagy általában a számítástechnika iránt, kezd ezen a területen barátokra szert tenni és a többiekkel találkozni, s mivel oly kevés a nő ezekben a körökben, nem kell meglepődnünk azon, hogy könnyen kialakulnak párkapcsolatok is. Ebből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a linuxos baráttal vagy férjjel rendelkező linuxos nők kizárólag a párkapcsolat miatt használnak Linuxot. A legtöbb nő esetében épp fordított a sorrend: előbb találkozott a Linuxszal, mint jelenlegi párjával. Ami engem illet, akkoriban kerültem kapcsolatba a Linuxszal, amikor egy angol fiúval jártam, aki akkor sem ismert volna fel egy operációs rendszert, ha szembejött volna vele az utcán és megharapta volna.

A LinuxChix-lányok egyike mesélte nekem, hogy amikor először hívták meg előadóként egy konferenciára, a "Hackerfeleségek" címet viselő fórumba szólt a meghívása. A neves open source-híresség, akitől a fórum elnevezése származott, nem értette, miért érezte ezt a lány sértőnek. Nyilvánvalóan jelentéktelennek tekintették a saját nyílt forráson alapuló munkáját, s többet számított az, hogy egy híres kernel hacker felesége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfivagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr461973245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása